preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

VIRTUALNA KNJIŽNICA

Slike Stobreča

 

Savjetovanje i psihoterapija

 

“Ako ikada poželimo nešto promijeniti
kod djeteta,
onda najprije trebamo ispitati i vidjeti
trebamo li promijeniti nešto
kod sebe.”


Carl Jung, Integracija osobnosti

 

 

Roditelj današnjice možda je više nego roditelj ikad prije suočen s brojnim izazovima i nepoznanicama u odgoju djece. Nekoć se govorilo, za odgojiti dijete, potrebno je cijelo selo, dakle zajednica.

Danas, obitelj izgleda i funkcionira na drugačije načine, mnogo je razvedenih i samohranih roditelja, pomoć i utjecaj baka i djedova već su se polako, ali sigurno, izgubili, a vrijeme i energija koji preostaju roditelju za druženje s djetetom načeti su današnjim ubrzanim, nemirnim stilom života.

I drušvo se ubrzano mijenja pod utjecajem svugdje dostupne tehnologije, televizije, interneta, računala... Iako u mnogim životnim aspektima tehnologija pomaže i olakšava, istovremeno predstavlja nešto novo pa traži dodatno vrijeme za njeno upoznavanje i savladavanje. Ujedno je i još jedan izazov roditeljima, još jedno područje u kojem trebaju poučiti svoju djecu sigurnom koračanju.

Stoga, mnogi roditelji mogu značajnu pomoć dobiti kroz savjetovanje i psihoterapiju.

Ipak, još uvijek, posebno kod nas, ovi oblici pomoći ne razumiju se dovoljno, pa stoga i ne koriste od strane roditelja. Kod mnogih roditelja, već i sama činjenica da dolaze u neko savjetovalište ili ustanovu, kod nepoznate osobe i traže pomoć zbog svog djeteta, a posebno liječenje, može izazvati bol i probuditi osjećaje krivnje, srama, tuge i nezadovoljstva sobom i djetetom. Treba reći da je to normalna emocionalna reakcija roditelja, ne dopustite da vas spriječi u vašim nastojanjima da pomognete djetetu već samo naprijed!

 

Jeste li znali?

 

  • Prema nekim stranim istraživanjima, oko 20 - 25% djece i mladih ima psihičke smetnje.

 

  • 15% djece i mladih ima neki psihički poremećaj.

 

  • Ali, samo 1 od 5 djece dobiva potrebnu psihološku pomoć!

Izvor: Jokić-Begić, N. (2010.)

"Postupak psihološke procjene

djece koju provodi školski psiholog"

Agencija za odgoj i obrazovanje

 

 


Svatko se može naljutiti –

to je lako.

Ali naljutiti se na pravu osobu,

do ispravnog stupnja,

u pravi trenutak,

zbog ispravnog razloga i

na ispravan način –

nije lako.

Aristotel

Što je savjetovanje?

 

enlightenedSavjetovati se možete sa školskom psihologinjom, a danas u našem gradu i zemlji postoji više savjetodavnih centara i telefonskih linija. Mnoge telefonske linije i centri  su specijalizirani, neki za djecu, a neki za odrasle, neki, pak za različite probleme. Neke linije su i besplatne, poput Hrabrog telefona za djecu i odrasle.

enlightenedSavjetovanje je zapravo povjerljivi razgovor između psihologa ili drugog stručnjaka koji traje otprilike 1 školski sat i može se ponoviti (može biti dovoljan jedan razgovor ili više susreta, najčešće do 6).

enlightenedSavjetovanje može pomoći djeci i odraslima  koji imaju poteškoće:

  • u odnosu s vršnjacima (na primjer, sramežljivost, nasilje...),
  • u obitelji (na primjer, krizne situacije, gubitak bliske osobe, razvod roditelja, odgoj djece...) ili
  • u školi (na primjer, u učenju, koncentraciji, tremi...), ali nemaju dublje, dugotrajnije psihičke probleme.

enlightenedRazgovor služi da se bolje razumije i prevlada poteškoća s kojom se mlada ili odrasla osoba suočava, a psiholog se nastoji više usmjeriti na prednosti i jake strane pojedinca. Već i jedan razgovor često donosi olakšanje, pomaže da podijelimo  i tako se rasteretimo snažnih neugodnih osjećaja i pokazuje nam da nismo sami u našem problemu...


 

Voli me kad to ne zaslužujem,

jer tada mi je ljubav najpotrebnija.


Kineska poslovica

Međutim, kada je naš problem dublji, ozbiljniji, dugo traje i utječe na naš svakodnevni život u većoj mjeri, savjetovanje tada nije dovoljno. U tom slučaju, može pomoći psihoterapija.

A, sada, evo nekoliko adresa i brojeva telefona za savjetovanje djece, mladih i njihovih roditelja:

 

http://www.infopult.hr/

Info pult je nova usluga Centra za socijalnu skrb Split kojom ova ustanova želi unaprijediti informiranost i komunikaciju s građanima i educirati ih o uslugama i pružateljima usluga koji su namijenjeni zadovoljavanju i rješavanju njihovih specifičnih potreba.

Osnovna svrha aplikacije Info pult je da građani dobiju pravodobnu i točnu informaciju kako, odnosno gdje riješiti problem i/ili poteškoću s kojom se suočavaju. Mogućnost izbora, poruka je s kojom Centar ide prema njima.

 

Savjetovalište za djecu i mlade

Nastavnog zavoda za javno zdravlje naše županije

Split, Fra Luje Maruna 2/I
Telefon: 599 696

Što rade?
•    Individualno savjetovanje
•    Obiteljsko savjetovanje
•    Psihološka i defektološka obrada
•    Specijalistički pregled (spec. psihijatar, spec.šk.med., spec.epidemiolog)
•    Zdravstveno-socijalna intervencija
•    Testiranje urina na sredstva ovisnosti

OBITELJSKI CENTAR naše županije

http://www.obiteljskicentar-sdz.hr/hr/savjetovaliste

384 364

Split, Trg Franje Tuđmana 3

 


HRABRI TELEFON ZA DJECU  116-111

 

HRABRI TELEFON ZA MAME I TATE    0800 0800


 

Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni -

voljeni zbog toga kakvi jesmo ili,

još više, usprkos tomu kakvi jesmo.

Victor Hugo

 

 


A što je psihoterapija?

enlightenedPsihoterapiju čine različite tehnike i postupci u liječenju psihičkih i psihosomatskih teškoća i poremećaja, a većina ih se temelji na komunikaciji (razgovoru) između psihoterapeuta i pacijenta. Psihoterapijom nastojimo ukloniti ili ublažiti poremećaje u doživljavanju i ponašanju, mijenjati neke osobine ličnosti koje otežavaju dobru prilagodbu na okolinu ili poticati pozitivan razvoj ličnosti.

Psihoterapija je posebno zanimanje, za koje osoba koja se njome želi baviti obavezno treba završiti odgovarajuću višegodišnju izobrazbu. U pravilu se psihoterapijom bave dodatno educirani liječnici - psihijatri, psiholozi i drugi stručnjaci srodnih struka.

enlightenedPsihoterapija se obično sastoji od niza razgovora s psihoterapeutom, koji se održavaju redovito, svaki tjedan, a nije rijetkost da terapija traje godinu dana i duže. Često je i sam problem nastajao i učvrščivao se tijekom dužeg razdoblja, pa nije onda ni moguće da se "preko noći" i razriješi...

enlightened Psihoterapija se vrlo teško može organizirati u školskom okruženju, jer zahtijeva posebne uvjete kako bi se razvio odnos dubokog povjeranja između osobe koja treba pomoć i psihoterapeuta, koji je nužan za uspješni tretman. Razgovor između psihoterapeuta i osobe koja treba pomoć je povjerljiv, čak i kada se radi o djetetu, pa sadržaj razgovora ostaje unutar 4 zida psihoterapijske sobe!

enlightened Psihoterapija djece osim razgovora vrlo često koristi crtanje, igru i druge dječjem uzrastu prilagođene oblike komunikacije. Za razliku od odraslih osoba, djeca u pravilu rijetko (posebno na početku tretmana) imaju unutarnju motivaciju za psihoterapiju što znači da njihova motivacija ovisi o motivaciji i upornosti njihovih roditelja da ih uključe i redovito vode na psihoterapiju. Pri tome je važno da otac i majka dijele isto, pozitivno mišljenje i uvid da će psihoterapija koristiti djetetu.


 

U tebi su tri čovjeka:

jedan, kakav bi želio biti,

drugi, kakav misliš da jesi,

i treći, kakav si zaista.

Toga jedino ne poznaješ.

Balzac

enlightened U pravilu, roditelji traže pomoć i savjet onda kada ponašanje djeteta postane ometajuće i zabrinjavajuće, školski uspjeh nezadovoljavajući, a dijete neposlušno ili se općenito ponaša na način koji je ometajući za dijete i roditelja. Osim u slučaju kada je jedan od roditelja prethodno i sam uključen u neki oblik tretmana, rjeđe se, na žalost, traži psihoterapija djeteta zbog toga što je ono nesretno, odnosno zbog toga što ne postiže zadovoljstvo sudjelovanjem u različitim društvenim situacijama ili pati od anksioznosti koja ga ometa u mogućnosti da se raduje i bude zadovoljno u školi, kod kuće, u različitim dnevnim aktivnostima i sl.

 

Odrasle osobe često ne poznaju dovoljno dobro psihičke smetnje koje se javljaju u djetinjstvu i mladenaštvu.

Važno je poznavati razvojne norme jer neko ponašanje može biti normalno u 2. godini života, ali ne i u 9. godini života djeteta.

Neke je smetnje u dječjoj dobi teže prepoznati.

  • U dječjoj dobi, ista se psihička smetnja može iskazivati na različite načine (npr., depresija se može "vidjeti" kao tuga, tjelesne smetnje ili agresivnost).

 

  • Slično tome, različiti poremećaji se mogu iskazivati na isti način (poremećaj ponašanja, depresija i ADHD se mogu iskazati u obliku agresivnosti).

 

"Djeca trebaju biti vrlo strpljiva s odraslima." 

Saint-Exupéry, Mali princ

Brze poveznice


Školski vrt


Vremenska prognoza

TražilicaOglasna ploča

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


šk. god. 2021./2022.

status Eko škole od 13. svibnja 2016. g. 


Anketa
Doručak je važan obrok u danu. Doručkujem:

Korisni linkovi

Forum

Arhiva dokumenata

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 690868
Danas: 106
preskoči na navigaciju