preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

VIRTUALNA KNJIŽNICA

Slike Stobreča

 

Vijesti

Svjetski dan mentalnog zdravlja

10. 10. 2019.


Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (engl. World Health Organization – WHO) od 1992. godine 10. listopada obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Na taj se način želi potaknuti na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koju ima promicanje mentalnog zdravlja.

ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA

DJECE I MLADIH

enlightened Iznimno je važno prepoznati poteškoće mentalnoga zdravlja djece i mladih što ranije kako bi se spriječilo pogoršanje u kasnijoj dobi ili kako bi, bez obzira na poteškoće, uz stručnu pomoć i vodstvo bili dobrog mentalnog zdravlja.

enlightened Kad je riječ o problemima mentalnoga zdravlja djece i mladih često su prisutne zablude da su djeca s takvim problemima „loša“ ili čak opasna, da ih je bolje izbjegavati, da je bolje ne tražiti pomoć stručnjaka, posebice psihijatrijsko liječenje, da je takvo stanje kod mladih prolazno ili da se mogu sami „izvući“, da je to stvar dobi i razvoja ili da samo oni slabi, ili oni s problemima u obitelji, imaju probleme mentalnoga zdravlja.

Stigma i neznanje smanjuju mogućnost da će osoba potražiti pomoć, ali i da će joj potrebna pomoć i podrška biti pružene.

enlightened Zaštita mentalnoga zdravlja djece i mladih sastavni je dio svakodnevnoga rada odgojno-obrazovnih djelatnika jer čak 50% mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine života.

Učitelji i nastavnici osobe su s kojima učenici uz vršnjake provode najviše vremena tijekom svojega boravka u školi.

Samim time oni mogu biti prvi koji će primijetiti da pojedini učenik ima nekih poteškoća, da je uznemiren ili pak da pokazuje znatne promjene u svojemu ponašanju.

Stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s vanjskim suradnicima osmislili su edukativni program PoMoZi Da (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece).

Program je namijenjen učiteljima i nastavnicima te svim ostalim odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Program želi odgojno-obrazovnim djelatnicima pružiti potrebna osnovna znanja i vještine kako bi u svakodnevnom radu mogli lakše prepoznati probleme mentalnoga zdravlja učenika, ali i lakše i sigurnije pristupiti i pružiti podršku učeniku s problemom te ga potaknuti na traženje stručne pomoći.

Ruke koje se dodiruju simboliziraju susret odnosno kontakt između učitelja/nastavnika i učenika. Uspostavljen odnos je preduvjet djelotvornog pružanja potrebne podrške djeci/mladima u području mentalnoga zdravlja.

yes Prva pomoć i podrška u području mentalnoga zdravlja podrazumijeva pažljiv, brižan i suosjećajan pristup i razgovor s osobom.

yes To nije vještina koja pripada samo stručnjacima za mentalno zdravlje, to je važna životna vještina, vještina koja se može naučiti.

Izvor:https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/ususret-svjetskom-danu-mentalnoga-zdravlja-koji-se-obiljezava-10-listopada/Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vedrana Ždero   datum: 9. 10. 2019.

Brze poveznice


Školski vrt


Vremenska prognoza

Tražilica

Oglasna ploča

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događajiAnketa
Koji ples volim?

Korisni linkovi

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 592760
Danas: 45
preskoči na navigaciju