preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

VIRTUALNA KNJIŽNICA

Slike Stobreča

 

Vijesti

Eko projektni dan

Tema: Zdrav život


Eko projektni dan 4.b podijelio je na dva dijela:

25. 5. na terenskoj nastavi izveli smo mnoštvotjelovježbi i aktivnosti u prirodi te se zdravo hranili

4.a i 4.b su tog dana zajedno boravili u prirodi, upoznajući biljke slanuše, hodajući obilazili Nin i Smiljan, učili o Tesli, organizirali piknik u prirodi i cijelo vrijeme pili puno vode te se štititli od sunca. Zdravlje uvijek na prvom mjestu!

27. 5. ponovili znanje o tijelu, procjenjivali smo svoju brigu o zdravlju anketnom listom te igrali igru o zdravlju Čovječe, čuvaj se! 

 

Na pikniku su u ponudi bile jabuke, trešnje, borovnice...

 

Učenici šestih, sedmih i osmih razreda obilježili su projektni dan na temu zdravlja na izletu u Nin. Upoznali smo se s jedinstvenom ekološkom proizvodnjom soli koja je u potpunosti u harmoniji s prirodom. Solana Nin skuplja sol na otvorenim poljima soli na način da se u proljeće pune bazeni morskom vodom. Prirodnim isparavanjem dobiva se salamura iz koje se kristalizira sol. U dobrim vremenskim uvjetima, početkom ljeta započinje kristalizacija i berba soli koja traje sve do početka jeseni. Ninska je morska sol izvorna, neprerađena i kao takva bogata prirodnim mineralima.

U ishrani je najzdravija ručno brana, nerafinirana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žlijezde, brom koji je neophodan živčanom sustavu i kalij koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu. Morska je sol lijek protiv stresa i celulita, a samim time i eliksir za zdravu i lijepu kožu. Sol snažno utječe na razmjenu stanica u koži i potkožnom tkivu potičući metabolizam i izlučivanje štetnih tvari.

Kako se ninska sol zapravo stvara?

Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način odvija se kroz pet skupina bazena ispod vedrog neba. Kroz prve četiri skupine odvija se prirodno isparavanje morske vode Jadrana utjecajem sunčeve energije i energije vjetra tijekom suhog i toplog perioda godine, dok se u petoj skupini, tzv. kristalizacijskim bazenima iz ugušćene morske vode (salamure) kristalizira morska sol.

Prva sol koja se kristalizira je cvijet soli na površini salamure koji se ubire svaki dan uz pomoć mikronskoga sita u idealnim vremenskim uvjetima – tijekom sunčanoga perioda bez vjetra (rani jutarnji sati). Nakon isparenja salamure (10 dana), na dnu ostane nataložena prirodna kristalična sol (15-20 mm). Prije „žetve“, tj. sakupljanja soli ispušta se višak salamure da se sol procijedi. Tako ocijeđena sol se zatim ručno prikuplja na hrpe i prevozi do skladišta.

Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 t. Proizvodnji morske soli pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice „suha“ juga, maestral i lagana bura. Sezona „žetve“ traje u prosjeku 63 dana tijekom kasnoga proljeća, ljeta i rane jeseni.

Petaši su tijekom izleta provodili niz fizičkih i sportskih aktivnosti; igrali su odbojku, košarku i nogomet kao i razne igre. Izlet je protekao pod motom "Hranimo se zdravo".



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Vedrana Ždero   datum: 27. 5. 2022.

Brze poveznice


Školski vrt


Vremenska prognoza

Tražilica

Oglasna ploča

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


šk. god. 2021./2022.

status Eko škole od 13. svibnja 2016. g. 


Anketa
Doručak je važan obrok u danu. Doručkujem:





Korisni linkovi

Forum

Arhiva dokumenata

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 8. 2011.

Ukupno: 689751
Danas: 1




preskoči na navigaciju