2022-01-11 08:31:58

Praktičan rad učenika

Mikroplastika u zubnoj pasti

Tijekom obrade nastavne jedinice: Promjene u prirodi koje uzrokuje čovjek, a u vezi s onečišćenjem voda, u radnoj je bilježnici prijedlog praktičnog rada.

Učenik 6b razreda Mirko Lovrić samoinicijativno se javio za izvođenje praktičnog rada: Mikroplastika u zubnoj pasti. Slijedeći upute u radnoj bilježnici pokusom je istražio sadrži li pasta za zube mikroplastiku. Izradio je i jako lijepu prezentaciju u kojoj je prikazao sve etape svog praktičnog rada.

 

Plastični otpad ima dugi period raspada:

- plastična vrećica 10 – 20 godina

- plastični držač za piće/vrećica od čipsa 50 godina

- plastična boca 450 godina

Razgradnjom plastike nastaju mali komadi mikroplastike koje mogu progutati morske životinje, pa tako ulazi u hranidbeni lanac i dospijeva u ljudski organizam.

 

Mikroplastika predstavlja komadiće plastike manje od 5 milimetara.

 

Glavni su izvori mikroplastike: sintetička odjeća, automobilske gume, proizvodi za njegu lica i tijela, proizvodi za čišćenje domaćinstva, sredstva za pjeskarenje i tonere, a pronađena je i u medu, pivu, vodi iz slavine....

 

U pasti za zube se dodaje jer ne oštećuje zubnu caklinu.

 

I za kraj malo „crne“ statistike

Plastika čini 60 – 80% otpada u europskim morima.

Svake godine 8 milijuna tona plastike dospije u oceane, a procjena je da se u oceanima već nalazi više od 150 milijuna tona.

Nastavi li se ista praksa, u oceanima će do 2025. godine biti gotovo 250 milijuna tona plastike, odnosno 1 tona plastike na 3 tone ribe, a do 2050. plastike će biti više nego ribe.....

Ovdje ćete moći pogledati prezentaciju učenika:

Učiteljica Prirode:

Ela Ževrnja


Osnovna škola Stobreč