2020-11-13 10:11:55

Svjetski dan dijabetesa (šećerne bolesti)

14. studenog

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog dvanaestu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Plavi krug je univerzalni simbol za šećernu bolest (dijabetes). Plava je boja odabrana kao boja neba i boja zastave Ujedinjenih naroda budući da je 2006. g. ovaj dan postao i službeni dan UN-a.

Ovogodišnja tema obilježavanja je uloga medicinskih sestara u skrbi za oboljele od šećerne bolesti.

Zašto obilježavamo ovaj dan?

 U svijetu od šećerne bolesti boluje svaka 11. osoba odnosno 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a 352 milijuna je izloženo riziku od obolijevanja. U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire četiri milijuna ljudi. 

 Prehrambene navike stječu se od najranije životne dobi, pa je potrebno educirati i potaknuti obitelji da svoje najmlađe članove nauče zdravim prehrambenim navikama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od obolijevanja.

 Osim prevencije obitelj značajno može doprinijeti pravodobnom otkrivanju šećerne bolesti. Prepoznajte na vrijeme znakove i simptome šećerne bolesti te uputite svoga člana obitelji kod liječnika obiteljske medicine.
Simptomi i znakovi koji mogu upućivati da netko boluje od šećerne bolesti (simptomi povišenih razina šećera u krvi, hiperglikemije):

pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana, smanjenje osjeta i trnci u šakama i stopalima.


 U liječenju šećerne bolesti je, osim bolesnika, potrebno uključiti i njegovu obitelj. Članovi obitelji trebaju znati što činiti u slučaju izrazito niskih ili visokih vrijednosti šećera u krvi. Također, osim terapije lijekovima, potrebne su promjene životnih navika, pa podrška obitelji i kvalitetna komunikacija među njenim članovima značajno doprinosi kvaliteti liječenja i smanjenu rizika od pojave komplikacija.

Izvor:https://www.hzjz.hr/aktualnosti/svjetski-dan-secerne-bolesti-2/


Osnovna škola Stobreč