2020-10-07 08:51:45

Svjetski dan mentalnog zdravlja

10. 10.

Što je mentalno zdravlje?

Mentalno zdravlje ne znači da smo uvijek sretni i ugodno raspoloženi.

Svi se suočavamo sa životnim teškoćama, stresovima i gubicima i tada se osjećamo ustrašeno, zabrinuto, ljutito, tužno…

Dobro mentalno zdravlje omogućava nam da svoje osjećaje prihvatimo i uhvatimo se u koštac s teškoćama koristeći svoje vještine i sposobnosti.

Biti dobrog mentalnog zdravlja znači moći uspješno raditi i učiti, imati odnose s drugim ljudima koji nas ispunjavaju, uspješno se nositi s problemima i promjenama u našim životima.

 

Izvor: https://zgpd.hr/2018/10/09/mentalno-zdravlje/

Izvor (i za sliku na naslovnici): http://www.nzjz-split.hr/

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada, dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno mijenja kao rezultat pandemije COVID-19.

Protekli mjeseci donijeli su brojne izazove, na prvom mjestu, neminovnost suočavanja s bolešću i gubitkom voljenih osoba. Donijeli su izazove zdravstvenim radnicima koji skrbe o pacijentima u teškim okolnostima, odlaze na posao bojeći se povezivanja COVID-19 sa sobom kući; učenicima, koji su se morali prilagođavati nastavi od kuće, s malo kontakta s učiteljima i prijateljima; svima onima kojima je pandemija donijela gubitak zaposlenja...

Iskustvo nam govori da sve to može imati za posljedicu dodatno narušavanje mentalnog zdravlja te se očekuje da će potreba za pružanjem psihosocijalne podrške u vremenu pred nama rasti.

Mentalno zdravlje smatra se jednim od najviše zanemarenih područja javnog zdravlja. Zbog toga je cilj ovogodišnje kampanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja povećanje ulaganja u mentalno zdravlje.

Izvor: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/world-mental-health-day-2020

 

 

 

 

Izvor: https://zivjetizdravo.eu/2020/09/21/pet-jednostavnih-aktivnosti-za-ocuvanje-mentalnog-zdravlja-u-doba-koronavirusa/

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba priredila je nekoliko infografika povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja sa savjetima/idejama "Kako možemo svakodnevnim malim koracima brinuti o mentalnom zdravlju?".

Više saznajte na:

Izvor: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/infografike-kako-mozemo-svakodnevnim-malim-koracima-brinuti-o-mentalnom-zdravlju/

 


Osnovna škola Stobreč