2013-11-15 20:37:06 Javljaju mladi maslinari završila je berba maslina u školskom masliniku I zadnje su masline pobrane u školskom masliniku te prevezene u uljaru na preradu u ulje.
Službeni fotograf pri odlasku zadrugara - ekologa u uljaru: Leon Sučić, 4.a (prvi slijeva)
Vrijedne ruke mladih maslinara: Vice Miletića, Luke Gale i Leona Sučića su odnijele i posljednje obrane masline na preradu u Uljaru Simunić. Prema riječima voditelja naše Učeničke zadruge, prof. Roka Miletića, bilo je još 245 kg maslina. Za sve one koji ne znaju kako teče proces prerade maslina u uljari, izvješće je priredila učiteljica Sanda Bašić uz fotografije Leona Sučića. Suvremena se prerada maslina sastoji od: 1. čišćenja i pranja plodova (Poseban stroj usisava zaostalo lišće ili sitne grančice, a zatim se masline peru uz stalan dotok vode.)
2. mljevenja (Tako oprane masline odlaze u veliki mlin gdje se mljevenjem drobi i usitnjava plod masline. Dobije se homogena masa – maslinovo tijesto, koje se sastoji od vode, ulja i čvrstog dijela – komine.) 3. miješanja tijesta (Dobiveno maslinovo tijesto dolazi u stroj za miješanje. Tu se neprekidno i sporo miješa kako bi se čvrsti dio smjese odvojio od tekućeg u kojem su ulje i voda.) 4. odvajanja čvrstog od tekućeg dijela (U velikoj hidrauličnoj presi se maslinovo tijesto razdvaja na dva dijela: ulje se izlučuje u zaseban dio, a smjesa komine i biljne vode u drugi dio.) 5. te odvajanja uljnog mošta na ulje i vodu (Obavlja se pomoću posebnog stroja, tzv. centrifugalnog separatora koji odvaja ulje od vode.)
Izvješće priredila: Sanda Bašić, učiteljica 4.a i voditeljica Eko-sekcije Učeničke zadruge |
Osnovna škola Stobreč |