2013-11-15 20:37:06

Javljaju mladi maslinari

završila je berba maslina u školskom masliniku

I zadnje su masline pobrane u školskom masliniku te prevezene u uljaru na preradu u ulje.

Službeni fotograf pri odlasku zadrugara - ekologa u uljaru:

Leon Sučić, 4.a (prvi slijeva)

Vrijedne ruke mladih maslinara: Vice Miletića, Luke Gale i Leona Sučića  su odnijele i posljednje obrane masline na preradu  u Uljaru Simunić. Prema riječima voditelja naše  Učeničke zadruge, prof. Roka Miletića, bilo je još  245 kg maslina.

Za  sve one koji ne znaju kako teče proces prerade maslina u uljari, izvješće je priredila učiteljica Sanda Bašić uz fotografije Leona Sučića.

Suvremena se prerada maslina sastoji od:

1. čišćenja i pranja plodova

(Poseban stroj usisava zaostalo lišće ili sitne grančice, a zatim se masline peru uz stalan dotok vode.)

2. mljevenja

(Tako oprane masline odlaze u veliki mlin gdje se mljevenjem  drobi i usitnjava plod masline. Dobije se  homogena masa – maslinovo tijesto, koje se sastoji od vode, ulja i čvrstog dijela – komine.)

3. miješanja tijesta

(Dobiveno  maslinovo tijesto  dolazi u stroj za miješanje. Tu se neprekidno i sporo miješa kako bi se čvrsti dio smjese odvojio od tekućeg u kojem su ulje i voda.)

4. odvajanja čvrstog od tekućeg dijela

(U velikoj hidrauličnoj presi se maslinovo tijesto razdvaja na dva dijela: ulje se izlučuje u zaseban dio, a smjesa komine i biljne vode u drugi dio.)

5. te odvajanja uljnog mošta na ulje i vodu

(Obavlja se pomoću posebnog stroja, tzv. centrifugalnog  separatora koji odvaja ulje od vode.)

 

Izvješće priredila:

Sanda Bašić, učiteljica 4.a i

voditeljica Eko-sekcije Učeničke zadruge


Osnovna škola Stobreč